Archive for the Ripas Category

Medication

Posted in hospital, Lungs, Medication, Ripas, X-ray on November 29, 2007 by Jablaii

I am beginning to like the hospital soooo much.. i really really loving it.. NOT (paused kajap and thinking – mcm pernah ku blog sal ku suka hospital ani.. hmmmm…) yes pernah ku blog sudah sal ani.. see how i love going to the hospital nowdays.. NOT.. NOT.. NOT…!!! I just hate waiting.. if wait for 30mins, that is fine but waiting for about 1 to 2 hrs.. that is waaay too much..

You see.. yesterday around 1130am, i went to the hospital for my next appointment regarding bout my right kidney. The doctor told me to come and meet him directly, no need to register lagi. But Sudah ku sampai sana, lain tia.. they asked me to wait.. so i waited for almost 45mins, sama jua ceritanya nie macam kalau meregister kan jumpa doctor. So i was called to meet the doctor and he examined me thoroughly again. He then want to check on my blood and take a new x-ray lagi but this time it is regarding bout my lung cos i told the doctor that i have been coughing non stop for almost 2 mths now.

Then the female nurse bawa ku ke bilik lain for a sex.. errkss salah.. to ambil my blood, she asked me to sit down on the bed and relax sikit. Di sapunya anaesthetic, suruhnya aku genggam my hand and di ampas2nya tangan ku ani so she can find my urat. Kali di masukkannya jarum di sebelah lengan tangan kiri ku. Tapi bukan rah my urat di masukkannya jarum ani. Then she tried on my right hand. Sama jua, di masukkannya jarum but bukan rah urat ku atu. both of my hand ani kana bagi small bandage. Then nurse ani suruhnya aku buat X-ray dulu, they will do it again lapas ku ber xray.

Lapas Xray, ku kena suruh masuk ke dlm bilik untuk ambil darah lagi, this time the male nurse yang kan buat. He thought only my left hand saja yang sudah kana cucuk, sekalinya terkajut ia meliat arah my right hand pun ada bandage lapas kana masukkan jarum. Then ia cuba masukkan jarum on my right hand lagi, he couldn’t find my urat. Then he tried on my left hand, inda jua ia tercari.. okay 4 kali sudah jarum ani kana masukkan rah tangan ku. Then ia cuba lagi on my right hand, this time he found my urat, finally.. sakit kali ah, 5 kali kena cucuk jarum atu rah tangan ku.

Last nite, terpaksa ku ke hospital lagi to check on my blood result and my lung x-ray result. Yes i have to wait for 30mins before the doctor called me in. Actually the nurse atu yang cuai inda bagitau the doctor, suruhnya ku duduk. lungsThen i saw the doctor and tegur him, he said lama sudah sampai, i said yes and the nurse suruh tunggu. Then he brought me to his office and di checknya my blood result, it was okay. But he shows a weird look when he looked at my Lung X-ray. He said my lungs look ok but ada some part of my lung looks different. He asked me to wait again cos he wanna wait for a consultant doctor to arrive to look on the x-ray. H e wasn’t really sure bout the x-ray and he need to consult with another doctor about my x-ray ani. But I wasn’t that penyabar, i told the doctor i couldn’t wait for another half an hour and asked him if he can call me when they find out about my lungs result.

Oh my, satu penyakit selesai, satu penyakit datang lagi.. datang tak di jemput.. dugaaan dugaaaan… isk isk isk

Advertisements

Medication

Posted in Jablaii, Kidney, Medication, Ripas, stone on November 23, 2007 by Jablaii

kidney stoneI am still on medication. After examine my abdomen using the ultrasound, it is confirmed that there are a small stones in my kidney. It’s not dangerous but it could affect my kidney if I didn’t get rid of the small stones. The doctor then used the ultrasound shockwaves to crush the small stones to a smaller pieces in my kidney. The doctor told me not to stop eating the medicine they gave it to me the other day cos it could get rid of that stones whenever i go poo poo (berak). So there’s no need to do a surgery for me, phewww..

After doing the ultrasound, i was sent to the SMO (Senior Medical Officer) office but I have to wait for another 1 hour to meet the doctor. Why? antah ah, maybe its the procedure sana atu kali. Inda sah kalau inda lama menunggu doctor sana atu even inda ramai pesakit. There were only 3 patients including me at that time. Then nama ku kana sebut, i went inside and this Malay doctor, a Singaporean kali. He was so nice, macam sekali gus ia mencheck. He knew aku ada gastric lepas ia checked my tummy by pressing it and i felt the pain. He also suruh aku make an appointment to the nearest clinic for my darah tinggi thingy, even its not high but he suggested me not to stop eating the medicines.

Then there’s an emergency di RIPAS. That doctor kena panggil and tinggal lah aku dalam bilik atu with the nurse. He haven’t finish checking on my kidney yet. Terpaksa tunggu the doctor lagi for another 1 hr. Macam malas ku kan tunggu, I just walked away from the doctor. I left the hospital without telling the Nurse and the doctor. Like i said.. I hate waiting. My appointment card was still at the hospital ripas. Malas ku kan ambil, biar tia.

But the next day, the nurse called me at my handphone and asked me to meet the same doctor. Then ku cakap, karang lama lagi menunggu tu. The nurse cakap inda payah tunggu, just come and terus masuk ke dalam bilik no. 2 and she said datang during office hour.

Tapi sampai ani belum ku ke ripas lagi, I just don’t have the mood to go there lagi not because aku walked away atu but i just hate waiting. Ke hospital atu bukannya kan memberi baik tapi memberi penyakit ada pulang especially penyakit sakit hati hehe..

Any of you guys tau kah traditional medicine atau ubat dari kampung ani that can get rid of the stone laju.. the medicine yang dari hospital atu bagi beria-beria wah, boring ku kan berparam di jamban atu. Every 10 mins, mesti bagi beria. Some of my friends cakap rumput Siti Fatimah ani buleh membuang batu and mengubat segala penyakit and my cousin cakap daun Krakatu (nda ku pernah dengar nie) buleh mengubati penyakit buah pinggang dan cancer.

If any of you guys tau ubat-ubatan traditional, please do tell me.. i need to get rid of the stone in my kidney ani dengan cara bukan beria-beria.. hehehe..

Apa Sakit…??

Posted in abdomen, Doctor, Jablaii, Ripas, Sakit on November 19, 2007 by Jablaii

Thursday 15th November 2007, 1:30pm di Emergency room, RIPAS.

Nurse 1: “apa sakit biskita?”
Jablaii: “Di sebelah sini ku ani (tunjuk arah my upper right waist) sakit macam menyucuk and kancang rasanya”
Nurse 1: “Aaah bah.. aku kan ambil BP kita dulu ah”
Jablaii : “Bah ok toh”
Nurse 1: “Kita ada penyakit kah, mcm hampus, kencing manis, bla bla bla..”
Jablaii: “Inda plang ada tapi aku dulu ada darah tinggi but now inda ku tahu ada masih kah inda nie”
Nurse 1: “Masih kita makan ubat darah tinggi”
Jablaii: “Inda eh, mun sudah 2 tahun lalu atu inda ku mencheck lagi darah tinggi ku ani”
Nurse 1: “OK, BP kita nda plang tinggi nie and kita masih ada darah tinggi. Kita ambil kertas ani and bagi arah nurse di dlm emergency atu”

*So ke dalam emergency room tah ku nie membagi kertas arah Nurse lain lagi.*

Nurse 2: “Bah masuk kita ke dalam bilik atu dulu, melimpang tah kita dulu atas katil di sana”.

*Melimpang tah ku nie atas katil. Kemudian nurse ani bawa some electronic stuff apa kah tu yang untuk mencheck jantung.*

Jablaii: “Err.. kita ani kan mencheck apa kan sebenarnya”?
Nurse 2: “Kan mencheck jantung kita. Buleh kita buka baju biskita dulu and masa ku mencheck ani, kita relax kan saja minda kita. Kalau buleh OFF mobile kita atu”.

* Aku bangang buat seketika dan mula buka baju. Selesai mencheck nurse 2 atu suruh pasang baju balik and then the result of my jantung atu kena bagi arah doctor*

Doctor: “Apa kan sakit kita ani’?
Jablaii: “Sebenarnya yang sakit ani arah my upper waist arah sebelah kanan ani and apa kena mengena dengan penyakit ku ani with checking my jantung..??”
Doctor: “Yaler.. siapa yang suruh check jantung ani?”
Jablaii: “Nurse yang berkaca-mata ah yang di luar atu”
Doctor: “Eeehh nurse atu tah banar. So apa sakit lagi?”
Jablaii: (nyumpah kajap dlm hati balik2 jua bertanya apa sakit ani) “Ani wah di sini ku ani arah my upper waist ani sakit bah mcm menyucuk and kancang rasanya”
Doctor: “Ohh Kencing macam mana? Berak mcm mana? Ada rasa muntah-muntah kah?”
Jablaii: “Kencing o, berak pun okay jua, inda karas, inda lichak, normal saja. Muntah-muntah ada lah time ku gastrik atu saja.”
Doctor: “Ok, buleh limpang di atas katil sana, saya mau check your abdomen”

Doctor ani mencheck tah nie my abdomen, di pressnya my waist.. tanyanya lagi tu, sakit kah? mesti la sakit mun balik-balik di pressnya banar-banar. Then the doctor suruh aku check air kamih and do an X-ray.

After bagi my air kamih sample to the counter luar (same nurse yang bangang), i then went to the X-ray room. Damn the doctor sana was pretty, malu ku kan pakai, pakaian x-ray atu, seksi rasa saya.. she said “kita buka baju kita sama seluar kita and pakai baju x-ray yang kena sediakan dalam changing room atu, Kita di bulehkan pakai underwear kita”. Alhamdulillah buleh juga pakai boxer ku sal takut ku ehem ehem atu active sal sajuk wah sana ah and beside she is pretty anyway.. hahaha.. shussshh jangan bising..

After i got my x-ray result, ku bagi tia arah doctor saya. She said there’s nothing wrong dalam the x-ray atu except banyak najis dalam x-ray atu. Maybe atu kali yang buat abdomen kita sakit. Like WTF..?? apa plang kena mengena atu.. my upper right waist yang sakit, bukan di tengah2 atu. She then buatkan aku appointment with the U/S which is ultrasound or ultrascan tu, inda ku tau, which is tomorrow at 830am. I have to fast karang which is from midnite till my appointment time. Then paksa ku ambil ubat, which is one and half hour mengambil ubat, lama banget.. ada 4 counter but satu saja buka.. which is really really stooooooopid.. ingat inda ramai kah patients di ripas atu.. talo eh.. mana tia concept TPOR durang ani.. oh if inda tau apa TPOR ani.. it is “TEKAD PEMEDULIAN ORANG RAMAI” yang durang bangga-bangga kan masa ani but inda jua success.. still orang ramai ngusut with their concept atu..

I hope masa ultra scan atu they can find something dalam my waist atu cos sakit wah, every nite sakit wah, couldn’t take it anymore. makan ubat yang doctor bagi atu, bagi beria-beria, sasak ku.

And oh if you guys wondering kenapa aku buat script di atas atu.. its like don’t you see my point.. the nurse and the doctor atu.. like bangang.. and the result of my air kamih atu wah, they didn’t tell me.. I am left with clueless wah.. that is the reason why i really really hate ke hospital, they didn’t really know what they’re doing and mengambil ubat is like lama menunggu. My advice to you all, if you guys ke emergency di RIPAS di waktu siang hari.. just take the prescription atu and then ambil ubat atu at your nearest clinic.. inda lama menunggu, beside all the medicines atu ada di klinik berhampiran.

That’s all for now.. till we meet again..