Archive for the receptions Category

Sambung Lagi

Posted in receptions, Rosak, Sambung on September 9, 2007 by Jablaii

Sambung lagi cerita tadi.. sesudah dapat goody bag, kami pun turun ke bawah and it was still raining. Kami then masuk kereta, bila ku kan start engine kereta, inda mau. I knew the battery was flat. Balik-balik ku cuba menstart injin, inda jua mau. I asked my mom, my sis and my niece jalan-jalan di mall dulu but sorang-sorang malas sal ngaleh. Ku cuba lagi start injin but inda jua mau, my sis then call my bro to pick us up di Rizqun. Ada this car yang parking sebelah my car ani pun macam ada masalah, this guy knocked on my car window and bercakap tah ia ” wang buleh tolong, kita ada jumper? kalau ada buleh kita menjumper kan kereta kita ke kereta ku”, sekali ku gtau that guy.. “minta maafku jua ah, kereta ku ani nda jua mau di start” sambil ketawa ku menjawab.. astaah ketawa pulang kami di kereta and that guy pun giling2 jua kepalanya. Mesti tempat parking kereta atu soiii.. hehehe

After setengah jam my bro datang ambil us, kereta ku tinggalkan di sana. I texted my friends if they can help me tapi sorang-sorang inda mereply and inda mau jawab tefon Ada pulang my other friends tapi malas ku minta tolong arah durang salnya durang atu berkata-kata jenisnya. So orang jenis macam atu malas tah ku kan minta tolong. Berkata-kata saja durang, bagi malashhh.. So aku minta tolong arah our childhood friend, baik jua ia inda keraja. At 1130pm kami ke Rizqun lagi and it is still raining. I hope kereta ku dapat di start, panya alum jua. Baik jua ku ada jumper di bunit kereta ku. Hujan labat nie, abis basah kuyup pakaian apa, apa bleh buat, demi kereta ku.. Datang lagi my childhood friend, my neighbour jua lah, masa atu ia di mall jua lapas meliat wayang, ia pun menolong menjumper kereta ku ke keretanya, last-last mau taya..

For safety reason, aku suruh convoy balik ke rumah sama-sama supaya kereta ku inda terberanti lagi dalam perjalanan. Alhamdulillah kereta ku inda terberanti, selamat sampai ke rumah jua ahirnya. Aku suruh my friend atu singgah ke rumah and ku bagi something to show my gratitude and thanks for helping me. Bukan apa, walaupun aku jarang jumpa durang and durang jarang lepak with kami lagi, but kalau ada hal apa-apa, durang sangup datang menolong, inda kata-kata. This kind of friend yang baik di buat kawan, anytime they are there for me and my family if ada apa-apa jemputan di rumah or ada problem, durang yang selalu tolong kami.

Sampai ani aku masih ketawa kalau ku ingatkan kereta sebelah kami atu meminjam jumper and suruh menjumper keretanya.. padalah kereta ku pun sama juanya inda mau di start.. hahahaha.. what a night..!!

Reception

Posted in Gadong, receptions, traffic jam on September 9, 2007 by Jablaii

Gossshh i hate traffic jams.. especially di Gadong, I don’t like toh..!!! Last nite we were in a rush to attend the reception of the Saudi Arabia National Day at Rizqun Hotel, Gadong. Sekali di sana tah paling teruk traffic jam nya, hujan lagi tu. The jemputan was at 7:30pm and we were at Gadong sudah at 7:25pm tapi traffic di sana atu Masyallah… panjang hantap waaah.. especially along jalan Centrepoint Hotel to the Mall, almost 15mins inda bergerak bah kereta di depan, but then sikit demi sikit, bergerak jua. We thought we were late but terliat ku kereta embassy pun terstuck dalam jam atu. Kereta the guest of honor pun terstuck di depan kami, so ok lah and it was like 7:40pm udah. Then masa dalam kesesakan lalu lintas atu (standard bahasa ku atu), suddenly audio kereta ku tertutup sendiri. Gerenti sajuk ni batteri kereta ku. I pray to God supaya kreta ku atu inda terberenti tengah-tengah jalan raya, mun inda, lagi disaster. Makin tia teruk jam di Gadong atu and siapa jua kan menyurung nanti kereta ku.

Anyways, udah sampai ke round about depan mall atu, rupanya ada this prado car memblock tengah-tengah, i believe she wants to go to the exit way ke pasar, she came from jalan dari kedai komunis. Cana tah kan kereta bergerak if she blocked the road, eh susah jua eh pemandu wanita ani, takut kan masuk sikit-sikit. So sudah ia kana bagi jalan, baru tah ia jalan sikit but takut-takut jua ia kan masuk, so I just block the car yang datang dari pizza hut and jalan sikit-sikit ke depan menuju ke pasar, then i made it and she was still there terstuck and memblock the road, so obvious eh pemandu wanita ani. Then my sister cakap, apa nih.. inda jua semua bini-bini catu.. my mom ketawa saja.

Its 7:50pm and the Guest of honor udah masuk ke dalam hotel, kami masih stuck di kawasan the mall. Then i showed our invitation card to the security, he then bagi kami parking which has been reserved to the guest saja. Alhamdulillah baik jua kana sediakan parking. At 8:00pm baru tah kami keluar dari kereta and tarus masuk ke hotel. Masuk saja kami ke ballroom area (inda ku tau apa nama tempat atu), National anthem of Brunei and the national anthem of Kingdom of Saudi Arabia kena mainkan. We then duduk at this large table, only us saja duduk sana, siuk eeh.. after the speech from the Ambassador of Saudi Arabia, then acara memotong kek di adakan. Then baru tah makan. The food was lovely and yummy.. Butter Prawn was one of my most fav food, apa inda, its a tiger prawn. Ada Nasi Briyani, fried chicken, cod fillet in tomato sauce, kebabs and mostly arabian food lah. Masa tengah sibuk-sibuk makan, ada this arabic kid wearing the Saudi traditional dress (jubah putih bah) duduk with us. My mom then asked siapa this kid and who’s the parents, rupanya anak duta Saudi. He has been in Brunei for 2 mths and he went to JIS. Ia nada banyak kawan di Brunei and want to make friends with me, kasian bunyinya ia atu. Banyak lah cerita kami atu.. he then bawa the arabic coffee for us, which is nyaman.

pic1.jpg

The reception abis at 9:30pm (inda pulang saya pasti tu ah) then everyone taking pictures, i met my old classmate di sana jua. I then saw the Palm tree decoration untuk simpan buah kurma, lawa wah. I asked the son of the Saudi Ambassador if i can take the deco back home, he just laughed.. hek eler ketawa pulang ia, aku serious kali aah..

pic2.jpg

(lawa kah inda nie??)

Sesudah atu, on the way keluar dari ballroom atu, we were given a goody bag compliment from the Saudi Embassy. Inside the goody bag ada Al-Quran with the tafsir (i like) and a poster of the Ka’abah.

To be continued…………………………………………………………