Apa Sakit…??

Thursday 15th November 2007, 1:30pm di Emergency room, RIPAS.

Nurse 1: “apa sakit biskita?”
Jablaii: “Di sebelah sini ku ani (tunjuk arah my upper right waist) sakit macam menyucuk and kancang rasanya”
Nurse 1: “Aaah bah.. aku kan ambil BP kita dulu ah”
Jablaii : “Bah ok toh”
Nurse 1: “Kita ada penyakit kah, mcm hampus, kencing manis, bla bla bla..”
Jablaii: “Inda plang ada tapi aku dulu ada darah tinggi but now inda ku tahu ada masih kah inda nie”
Nurse 1: “Masih kita makan ubat darah tinggi”
Jablaii: “Inda eh, mun sudah 2 tahun lalu atu inda ku mencheck lagi darah tinggi ku ani”
Nurse 1: “OK, BP kita nda plang tinggi nie and kita masih ada darah tinggi. Kita ambil kertas ani and bagi arah nurse di dlm emergency atu”

*So ke dalam emergency room tah ku nie membagi kertas arah Nurse lain lagi.*

Nurse 2: “Bah masuk kita ke dalam bilik atu dulu, melimpang tah kita dulu atas katil di sana”.

*Melimpang tah ku nie atas katil. Kemudian nurse ani bawa some electronic stuff apa kah tu yang untuk mencheck jantung.*

Jablaii: “Err.. kita ani kan mencheck apa kan sebenarnya”?
Nurse 2: “Kan mencheck jantung kita. Buleh kita buka baju biskita dulu and masa ku mencheck ani, kita relax kan saja minda kita. Kalau buleh OFF mobile kita atu”.

* Aku bangang buat seketika dan mula buka baju. Selesai mencheck nurse 2 atu suruh pasang baju balik and then the result of my jantung atu kena bagi arah doctor*

Doctor: “Apa kan sakit kita ani’?
Jablaii: “Sebenarnya yang sakit ani arah my upper waist arah sebelah kanan ani and apa kena mengena dengan penyakit ku ani with checking my jantung..??”
Doctor: “Yaler.. siapa yang suruh check jantung ani?”
Jablaii: “Nurse yang berkaca-mata ah yang di luar atu”
Doctor: “Eeehh nurse atu tah banar. So apa sakit lagi?”
Jablaii: (nyumpah kajap dlm hati balik2 jua bertanya apa sakit ani) “Ani wah di sini ku ani arah my upper waist ani sakit bah mcm menyucuk and kancang rasanya”
Doctor: “Ohh Kencing macam mana? Berak mcm mana? Ada rasa muntah-muntah kah?”
Jablaii: “Kencing o, berak pun okay jua, inda karas, inda lichak, normal saja. Muntah-muntah ada lah time ku gastrik atu saja.”
Doctor: “Ok, buleh limpang di atas katil sana, saya mau check your abdomen”

Doctor ani mencheck tah nie my abdomen, di pressnya my waist.. tanyanya lagi tu, sakit kah? mesti la sakit mun balik-balik di pressnya banar-banar. Then the doctor suruh aku check air kamih and do an X-ray.

After bagi my air kamih sample to the counter luar (same nurse yang bangang), i then went to the X-ray room. Damn the doctor sana was pretty, malu ku kan pakai, pakaian x-ray atu, seksi rasa saya.. she said “kita buka baju kita sama seluar kita and pakai baju x-ray yang kena sediakan dalam changing room atu, Kita di bulehkan pakai underwear kita”. Alhamdulillah buleh juga pakai boxer ku sal takut ku ehem ehem atu active sal sajuk wah sana ah and beside she is pretty anyway.. hahaha.. shussshh jangan bising..

After i got my x-ray result, ku bagi tia arah doctor saya. She said there’s nothing wrong dalam the x-ray atu except banyak najis dalam x-ray atu. Maybe atu kali yang buat abdomen kita sakit. Like WTF..?? apa plang kena mengena atu.. my upper right waist yang sakit, bukan di tengah2 atu. She then buatkan aku appointment with the U/S which is ultrasound or ultrascan tu, inda ku tau, which is tomorrow at 830am. I have to fast karang which is from midnite till my appointment time. Then paksa ku ambil ubat, which is one and half hour mengambil ubat, lama banget.. ada 4 counter but satu saja buka.. which is really really stooooooopid.. ingat inda ramai kah patients di ripas atu.. talo eh.. mana tia concept TPOR durang ani.. oh if inda tau apa TPOR ani.. it is “TEKAD PEMEDULIAN ORANG RAMAI” yang durang bangga-bangga kan masa ani but inda jua success.. still orang ramai ngusut with their concept atu..

I hope masa ultra scan atu they can find something dalam my waist atu cos sakit wah, every nite sakit wah, couldn’t take it anymore. makan ubat yang doctor bagi atu, bagi beria-beria, sasak ku.

And oh if you guys wondering kenapa aku buat script di atas atu.. its like don’t you see my point.. the nurse and the doctor atu.. like bangang.. and the result of my air kamih atu wah, they didn’t tell me.. I am left with clueless wah.. that is the reason why i really really hate ke hospital, they didn’t really know what they’re doing and mengambil ubat is like lama menunggu. My advice to you all, if you guys ke emergency di RIPAS di waktu siang hari.. just take the prescription atu and then ambil ubat atu at your nearest clinic.. inda lama menunggu, beside all the medicines atu ada di klinik berhampiran.

That’s all for now.. till we meet again..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: