Archive for the Taurean Category

Saturday Nite

Posted in blog, Jablaii, Jagong, Puasa, Ramadan, Saturday, Taurean on October 7, 2007 by Jablaii

Last Friday I sms every of the Jagongianz members to go lepak this Saturday Nite, it’s the last nite we will go lepaking during the holy month of Ramadan, especially me. After this, I won’t be able to go out again till midnite. All the ghosts, ghouls and spirits kena lepaskan on the dawn of 1st Syawal. Kena intai jua ku tu oleh those ‘things’. Damn, inda tah ku berani lagi nie jalan-jalan till late.

Anyways, Sally@Salleh one of my friends (not jagongs) texted me and ask me to joined them (my foster family n friends) for a dim sum sahur at Dynasty but i told him i couldn’t make it as aku sudah berjanji with my other friends. Lambat wah si Salleh atu bagitau, last minit, sorry lah.

9pm kami semua udah ada di Taurean D’Arch. My knee still hurt tapi bawa berjalan ku jua, biar tia. beside aku berjalan ani pun supaya malas ku mikirkan bout my knee and my other problems, so kira kan ilangkan stress lah tu. The table where we seated atu sajuk berabis sampai ku terpaksa suruh si Roseh duduk ampir2 sama aku supaya inda kesejukan. We went there d other weeks but masa tu panas banar, now sejuk brabis pulang. Complain lagi tah. We have a good laugh, ingatkan semula kenangan manis masa we went beraya sama-sama and we even talk about buat our own horoscope sendiri. Oh yeah we have a new bahasa (language) which karang tah ku buat ayatnya. Gboi, Roseh and Rina left early (11pm) so yg tinggal me and the two ladies sampai midnite.

My sis called me and kan bawa sahur dimsum at Nyonya, so i have to leave the ladies behind and ke nyonya tah ku joining my family. Makan tah lagi ni.. But inda bagi kenyang eh makan dimsum ani. After sahur at Nyonya, which is 1:30am, me, my sis, mom, bro and his wife ke Nazmi. Yeah Nazmi was still open at that time. Kadai sebelahnya pun masih buka, kedai Vinas kah tu. Late shopping banar eh, my mom beli kain banyak di Nazmi atas alasan selagi masih sale atu jua, not for raya but untuk hari lain. At 2.00am singgah ke kedai nasi katuk beli nasi lah untuk makan sahur for our maids. Sampai rumah around 230am.

That’s all bout it, to my jagongians friends, thanks for lepaking last nite and here is my ayat for the new language.

Selalunya pada malam Jumaat, Roseh, Lina dan Milah ikut mengaji di surau berdekatan rumah mereka. Apabila sudah selesai mengaji, ketiga-tiga dara pinggitan ini berjalan kaki pulang ke rumah mereka masing-masing mengunakan laluan kubur berdekatan Surau itu. Tiga dara pinggitan ini sudah biasa dengan melintasi jalan perkuburan itu malah mereka tidak akan takut dengan kubur-kubur itu. Ketiga dara pinggitan ini bercerita-cerita sambil bergurau dan ketawa berabis sehingga Milah tidak tahan lagi menahan bladdernya kerana hendak ke siring, Roseh pula terasa jatnyawa perutnya sehingga semasa berjalan hendak menuju pulang ke rumahnya, dia sempat berkentut dengan tidak di sedari oleh Lina dan Milah. Dengan tidak di sedari, mereka terhidu bau yang tersangat busuk sekali bagaikan bangkai binatang, Lina menagur bau itu tapi di marah oleh Milah kerana tidak baik menagur kalau ada terlihat atau mencium bau pada malam Jumaat. Roseh senyum dengan lebarnya dan terus ketawa dan memberitahu Lina dan Milah yang dia tadi berkentut kerana perutnya jatnyawa sekali dan mesti ke sungai. Mereka tarus ketawa lagi. Dengan tiba-tiba dari jauh, Lina terlihat sebujur layuan menghalangi laluan mereka. Lina tidak mau memberitahu temannya kerna takut di marahi oleh Milah kerna menagur benda yang tidak elok. Dengan tiba-tiba, Layuan itu bangun dengan sendirinya dan melompat menghala ke tiga dara pinggitan ini. Apa lagi, Milah dan Lina tarus berteriak dan berlari lintang-pukang dengan ayunya, Roseh pula berlari sambil terkentut-kentut. Layuan itu tidak jadi mengekori mereka kerna tidak tahan dengan bau kentut Roseh” hahahaha…

Sekian dahulu cerita saya dengan mengunakan bahasa dalaman.

Advertisements

Fast Blog

Posted in arab, Cafe, Jagong, pink, sungkai, Taurean on September 21, 2007 by Jablaii

Scheduled maintenance begins in 10h 14m <– ani wah kena bagi notice, so i better make a fast blog before the maintenance begins. Lama pulang lagi in 10hrs but knowing me, aku suka bertabiat membuat blog, udah di type tu, di save as draft tu, alum ku publish lagi selagi aku alum puas hati, who knows kan I might wanna add lagi or edit something. Udah atu ku save then ku biarkan and do other stuffs and in about 2-3hrs baru ku check lagi sekali and tambah lagi, macam ani wah.. after 45mins ku tambah lagi only this part yg ku highlight saja

I’m the kind of person yang payah kan buat decision, indecisive lah di katakan. Its not that i’m indecisive but it’s hard for me to choose bah, i want it to be good for me after making the right decision will make me satisfy. What if i didn’t choose the right one or the right food or the right decisions, it won’t make me satisfy and happy. If you guys have been hanging out or going out with me to a restaurants or cafes, you definitely will be pissed with me hehe, hanya orang-orangnya saja yang tahu tu. I tend to choose or decide the food in the menu for almost 30mins, banar tah. That is because aku mau my food yang ku pilih atu nyaman and memuaskan hati ku. Even minuman pun mesti payah ku pilih tu, last resort, diet coke or teh c ping tu jawapannya, atu saja yang ada fixed menu dalam my brain, kalau sal makanan alum ber-fixed tu lagi.. ada lah, ruti talor campur bawang. Atu ready fixed dah tu kalau ke restaurant mamak.

Oh yeah last weekend me and the Jagongs went out after the Tarawih prayer and it was my idea jua kan berjalan wah since lama udah nda berjalan malam-malam and sementara time puasa ani, aku bebas dari iblis, syaitan, jin dan hantu2 lain ehehehe.. anyhoootssss.. kami ke YMRM and aku ani kan beli kasut but nada my size, ada pulang my size but semua kasut atu narrow wah, inda wide.. tau lah kaki ku ani lebar, al maklum lah, kaki orang arab daah.. dissapointed ku eh, every year nda ada.. sampai ku suruh owner YMRM atu buatkan aku special order tapi datangnya lapas raya, inda jua pedah tu. Then memilih sinjang ku. Aku mencari sinjang yang matching sama kain cara melayu ku and you’d never believe warna apa nah? warna pihink @ PINK.. yesssssss i know.. bida kali ah laki2 makai pink.. i mean nda pulang bida but for me, aku migraine wah kalau meliat warna pink (nah migraine tah ku sudah bagi warna pink ani) atu ani kan makai warna PINK lagi.. tahan saja and they do know how i hate PINK so much so for the Jagong’s sake, paksa tah ku motong kain cara melayu warna PINK and since majority durang semua suka PINK, I suggested them during raya nanti sama-sama we all pakai warna PINK and i told them sudah since ku balik dari KL last June and early July. Tapi sadly ada some of the jagongs inda mau pakai warna pink. Ani kan ku sudah berkorban demi untuk memuaskan hati durang aku pakai warna PINK, boring eyh, inda sporting durang ani. Macam-macam excuses tia durang bagi. Lambat bagitau lah, rosak baju kurung ku yang warna pink lah, aku nada kain pink lah, bla bla this.. bla bla that.. yea watever lah.. sabar saja, malas ku mikirkan lagi warna PINK ani, tapi ku highlite jua ah warna PINK ani hahahaha.. aduh migraine eh

Then lapas dari YMRM kami kan melepak rah Taurean baru at D’Arch ah. Unfortunately ramai orang di sana, nada seats available and it was around 10:45pm kali if im not mistaken. Then we decided to go to Coffee Zone, full jua, nada seats. Ke Sugar & Spice, penuh jua.. ke mana cafe pun kami aga, all is full. Eeehh sejak bila cafe-cafe di Brunei ani pandai full and nada seats ah, heran jua kami tu.. ohhh its weekend, no wonder. Tapi selalunya during weekend nda jua as ramai as that nite jua and alum jua terima tu. Bagi sasak wah, rasanya kan buka cafe sendiri and melepak rah cafe sendiri, tapi Awang Metussin alum ada, mana kah ia. Last-last ke mana nah kami? ke Eusoff Cafe di Serusop at it was almost midnite. Boring jua tu.. kira kan mau cari tempat nice environment lah nie, tapi in the end, di cafe mamak jua hahaha..

Ayte atu tah saja dulu kali eh, kan tidur ku.. lalah ku.. jan masak untuk sungkai lagi and i will be alone sungkai di rumah jua karang nie.. my mom will be sungkai-ing at her friend’s house (tempat orang arab berkumpul), my sister ikut her, my bros and the wives sungkai di luar jua.. aku alone ni eh.. beli ice-cream blizzard DQ saja kali eh, atu tah yang ku idam-idamkan, si Shai inda jua mau lanja aku.. hahahaha..

sapa mau dangani aku sungkai di luar karang ah??