Archive for the Puasa Category

Lagu-Lagu Religi 1429H II

Posted in Compilation, Download, free mp3, gratis, indo, Jablaii, koleksi, MP3, music, Puasa, Ramadan, Religi, Songs on September 8, 2008 by Jablaii
1. Andhika Kangen ft Eren – Jalan Menuju SurgaMu
2. Angkasa – Tak Semestinya Kita Lupa (Ibunda)
3. Bintang – Kembali di JalanMu
4. Chinta Band – Pantaskah Aku Di Surga
5. Dewi Sella – Sedekah
6. Duo Bio – CahayaMu
7. Five Minutes – Ampuni Aku
8. Icha Jikustik – Pesan Nabi
9. Krisdayanti – Ya Rohman Ya Rohim
10. Marvells – Di Mana Akhir Ceritaku
11. Marvells – Jangan Tinggalkan
12. Marvells – Seperti Kapas
13. Mary Jane – Mohon AmpunMu (*****)
14. Oppie Andaresta – Makna Hidup
15. Rabbani – Ahlan Wasahlan Ya Ramadan
16. Rabbani – Hikmah Ramadan
17. Rendy Ft Darma – Sujudkan Hati
18. Sabiala – Mintalah
19. Se7endays – Perjalanan
20. ST12 – Kebesaranmu
Click HERE or HERE to download the songs above

***********************************************

Saturday Nite

Posted in blog, Jablaii, Jagong, Puasa, Ramadan, Saturday, Taurean on October 7, 2007 by Jablaii

Last Friday I sms every of the Jagongianz members to go lepak this Saturday Nite, it’s the last nite we will go lepaking during the holy month of Ramadan, especially me. After this, I won’t be able to go out again till midnite. All the ghosts, ghouls and spirits kena lepaskan on the dawn of 1st Syawal. Kena intai jua ku tu oleh those ‘things’. Damn, inda tah ku berani lagi nie jalan-jalan till late.

Anyways, Sally@Salleh one of my friends (not jagongs) texted me and ask me to joined them (my foster family n friends) for a dim sum sahur at Dynasty but i told him i couldn’t make it as aku sudah berjanji with my other friends. Lambat wah si Salleh atu bagitau, last minit, sorry lah.

9pm kami semua udah ada di Taurean D’Arch. My knee still hurt tapi bawa berjalan ku jua, biar tia. beside aku berjalan ani pun supaya malas ku mikirkan bout my knee and my other problems, so kira kan ilangkan stress lah tu. The table where we seated atu sajuk berabis sampai ku terpaksa suruh si Roseh duduk ampir2 sama aku supaya inda kesejukan. We went there d other weeks but masa tu panas banar, now sejuk brabis pulang. Complain lagi tah. We have a good laugh, ingatkan semula kenangan manis masa we went beraya sama-sama and we even talk about buat our own horoscope sendiri. Oh yeah we have a new bahasa (language) which karang tah ku buat ayatnya. Gboi, Roseh and Rina left early (11pm) so yg tinggal me and the two ladies sampai midnite.

My sis called me and kan bawa sahur dimsum at Nyonya, so i have to leave the ladies behind and ke nyonya tah ku joining my family. Makan tah lagi ni.. But inda bagi kenyang eh makan dimsum ani. After sahur at Nyonya, which is 1:30am, me, my sis, mom, bro and his wife ke Nazmi. Yeah Nazmi was still open at that time. Kadai sebelahnya pun masih buka, kedai Vinas kah tu. Late shopping banar eh, my mom beli kain banyak di Nazmi atas alasan selagi masih sale atu jua, not for raya but untuk hari lain. At 2.00am singgah ke kedai nasi katuk beli nasi lah untuk makan sahur for our maids. Sampai rumah around 230am.

That’s all bout it, to my jagongians friends, thanks for lepaking last nite and here is my ayat for the new language.

Selalunya pada malam Jumaat, Roseh, Lina dan Milah ikut mengaji di surau berdekatan rumah mereka. Apabila sudah selesai mengaji, ketiga-tiga dara pinggitan ini berjalan kaki pulang ke rumah mereka masing-masing mengunakan laluan kubur berdekatan Surau itu. Tiga dara pinggitan ini sudah biasa dengan melintasi jalan perkuburan itu malah mereka tidak akan takut dengan kubur-kubur itu. Ketiga dara pinggitan ini bercerita-cerita sambil bergurau dan ketawa berabis sehingga Milah tidak tahan lagi menahan bladdernya kerana hendak ke siring, Roseh pula terasa jatnyawa perutnya sehingga semasa berjalan hendak menuju pulang ke rumahnya, dia sempat berkentut dengan tidak di sedari oleh Lina dan Milah. Dengan tidak di sedari, mereka terhidu bau yang tersangat busuk sekali bagaikan bangkai binatang, Lina menagur bau itu tapi di marah oleh Milah kerana tidak baik menagur kalau ada terlihat atau mencium bau pada malam Jumaat. Roseh senyum dengan lebarnya dan terus ketawa dan memberitahu Lina dan Milah yang dia tadi berkentut kerana perutnya jatnyawa sekali dan mesti ke sungai. Mereka tarus ketawa lagi. Dengan tiba-tiba dari jauh, Lina terlihat sebujur layuan menghalangi laluan mereka. Lina tidak mau memberitahu temannya kerna takut di marahi oleh Milah kerna menagur benda yang tidak elok. Dengan tiba-tiba, Layuan itu bangun dengan sendirinya dan melompat menghala ke tiga dara pinggitan ini. Apa lagi, Milah dan Lina tarus berteriak dan berlari lintang-pukang dengan ayunya, Roseh pula berlari sambil terkentut-kentut. Layuan itu tidak jadi mengekori mereka kerna tidak tahan dengan bau kentut Roseh” hahahaha…

Sekian dahulu cerita saya dengan mengunakan bahasa dalaman.

Ramadan Kareem

Posted in kelebihan tarawih, Puasa, Ramadan on September 13, 2007 by Jablaii

ramadan1.jpg

First of all, I wanna wish to all my Islam readers a HAPPY FASTING and be a good muslimin and muslimah. Tahan-tahan aja nafsu atu for sebulan. Banyakkan ‘amal kebaikan dan kebajikan sepanjang bulan yang mulia ani dan memperbanyakkan lah membaca Al-Quran dan menziarahi pusaka-pusaka keluarga anda yang sudah kembali kerahmatullah. Blogging blogging jua, amal ibadah jangan di abaikan, sembahyang tarawih jangan lupa juga hehe.. yeah i speak to myself jua tu, dont worry, be happy. I read a book about Sembahyang Tarawih dan kelebihannya and it says here

Di dalam hal kedudukan Sembahyang Tarawih dalam rangkaiannya dengan puasa, Nabi Muhammad S.A.W. bersabda, yang di riwayatkan oleh Bokhari tafsirnya berbunyi:

Rasul Allah S.A.W. menganjurkan (mengemarkan) untuk mengerjakan sembahyang pada malam bulan Ramadan (Sembahyang Tarawih) telah tidak di wajibkannya (kepada mereka). Baginda bersabda “Barangsiapa yang melaksanakan Qiamu Ramadan (melaksanakan sembahyang malam di bulan Ramadan) kerana Iman dan Berhitungan (mengharapkan keredaan Allah) maka diampunilah dosa-dosanya yang telah lalu.

Tersebut dalam kitab Durattu Nasihin pahala mendirikan sembahyang tarawih pada tiap-tiap malam sepanjang bulan Ramadan telah di tanya oleh Saidina Ali Bin Abi Talib Radiallah Anhu kepada Rasulullah (S.A.W.). Kemudian baginda menjawab “Orang-orang mukmin yang melakukan sembahyang tarawih pada bulan Ramadan akan mendapat kelebihan.

Semoga Puasa kita di berkati dan di terima oleh Allah S.W.T. dan semoga segala amalan kebaikan dan kebajikan kita sepanjang bulan Ramadan ini akan di terimaNya. Amin Ya Rabbal’alamin.

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa kepada anda semua.