Archive for the Busy Category

21st December 2007

Posted in Busy, Mandi Berlawat, Menerima Berian, Pictures on December 26, 2007 by Jablaii

Today is the day, its the event of my sis menerima berian. I slept around 3:30am last nite cos i had to clean up my room. Why do I have to clean up my room, for some reasons was all the balasan (hantaran) was in my room, all of it and I am sure everyone will go inside my room to have a look at it and I also like my room to be clean, inda sedap mata memandang kalau bilik inda bersih ani.

And so I woke up around 930am. Move the cars from our garage to my neighbour house and compound. Macam bila ku masuk ke dapur, ku liat jam atu kan pukul 9am kan, mcm ku pikir jam di dapur atu salah, i went to the living room and check the time sana and its the same jua kan pukul 9am, rupanya aku salah meliat time tadi atu.. chet..!!!

Lapas memindahkan kereta, a pick up came membawa kem lagi cos inda cukup kem kami atu. But yang buat ku geram ati atu was when they didnt bawa kerusi and meja jua. Logically if someone menyewa kem, meaning mesti ada kerusi jua. Marah ku atu, tarus ku call Manager (censored) restaurant and marahi ia, he apologizes to me and will arrange it for me ASAP. By 1pm baru tah kerusi atu datang. The jemputan starts at 3:15pm and the rombongan lelaki datang at 4pm. Oh yeah, our side inda ramai cos only family, relatives and close friends saja yang invited.

just click on the thumbnails below to enlarge the pics

nephews tetamusis friends

tetamu lagirombongan dtg tetamu frm lelaki side

menerima berian menerima berian aunt halimah and Ida

I was glad the function was over but yet another 4 more functions lagi akan di adakan, which was the akad nikah held at Masjid Jame last Sunday, 3 more functions will be held next year early Feb which is the malam berbedak, bersanding and malam ambil-ambilan. Stress lagi but luckily the bersanding and malam ambil-ambilan bukan di adakan di rumah, inda jua sibuk berabis.

Habis function menerima berian atu, my foot were hurt, antah macam gaut saja, luckily my sis punya penganun, we called her babu, urutkan my kaki. Alhamdulillah baik jua sikit but still ingkang-ingkang berjalan.

SATURDAY NIGHT

Last weekend, my cousins and relatives datang ke rumah, as usual, berkaroake, main binggo and bershisha. No, we didn’t berjudi cos the kids ikut jua main lotto. And the reason why we brought the kids main bingo was to make it more merrier and whoever got all the numbers or won, he/she will be given a presents during the ambil-ambilan nanti. There will be more games for the kids as well. Inda banyak gambar ku ambil, cos inda cukup mem card hehehe…

shisha
Durang ani bershisha depan pintu masuk.. hehe antam tah kamu
karuki
The kids were having fun while berkaroake lagu Pudar from Rossa

20th December 2007

Posted in Busy, hantaran, Menerima Berian on December 26, 2007 by Jablaii

Hey hey.. look who’s back, i am back.. lol.. inda wah, its been a week inda ku update my blog ani due to my sis menerima berian and akad nikah, so i guess many of u knew that i was busy last week. bah, let me update me blog a quick one cos i don’t wanna miss CSI: Miami later showing at 10pm, channel AXN, Astro. (buleh complete juaaa.. hehe ) after that I will do the Movie Marathon again, di malam dua dvd saja ku meliat cos i was sleepy, inda ku sanggup lagi kan berjaga.

Everyone was busy preparing for my sis menerima berian which is esuk tu eventnya. sorang-sorang dengan tugasan masing-masing. Kem hari ani jua urang memasang, Aku apa tah lagi, membungkus chocolate bertingkat-tingkat which me and my sis yang decorate sendiri, cawir but lawa hehehe.. also I wrapped the fruit basket yang my sis decorate sendiri, aku tau membungkus saja. Then me and my sis-in-law had to stayed up till 3am pasal numbur-numbur untuk hantaran atu alum bergunting lagi.

pasang kem
Memasang kem
Decorate tangga
Decorate tangga kamu??
yasmin naleh
Isn’t she cute..?? she’s tired helping her rents decorating the stair
bungkusan
The fruits basket and the chocolates gift that I wrapped

SoLi.. SoLi

Posted in Busy, Hectic, Nikah, Soli, wedding on December 19, 2007 by Jablaii

Hey.. sorry for not updating me blogs.. duh~ as if you guys interested jua.. haha..

Neways I’ve been busy since last week preparing for my sis menerima berian and nikah this week.. oh shoot, its 2 more days to go. I’ve been very very busy and i don’t even know apa yang ku busy kan atu hehehe.. eh ada, like rite now i am cutting the heart shape yang ku designed for the hantaran numbers. Lawa kali ah ku designed, mesti ku muji diri sendiri sal stress ni masa ani, banyak lagi alum bergunting. The balasan hantaran ada dalam gangsa and i just cut 2 numbers.. way to go jablaii.. 24 numbers to go.. @#$*#.!!

oh yeah and last Sunday i sat for the BMR written test. The questions was so easy, i mean i’ve read the malay part of the Acts and penal code for BMR but yang keluar soalannya was in English. Ok jua lah soalannya atu, i dont want to be over confident dulu cos maybe bukan aku yang durang pilih. It was more than 100 orang sat for the test atu..

I will update more latest songs after my sis nikah. Her Big wedding will be next year so it will be hectic day and month for us again Next January 2008.

To my friends yang balik-balik kan bawa ku melepak atu, sorry inda dapat join you guys cos i have better things to do at home rather than melepak hehehe.. I will join you guys melepak nanti, okay? hope you all understand.

The Event

Posted in Busy, Event on August 13, 2007 by Jablaii

Was so tired to post on the event last Sunday. I am watching CSI:New York rite now but masa ani iklan, so aku type as fast as i can before the show is playing again. Sunday Morning, bangun awal at 8:15am, jarang ni ku bangun awal on Sunday, selalunya tgh hari baru ku bangun tu during the weekend. Bangun awal pun inda jua gunanya cos my other siblings tidur jua masih and the car alum jua berpindah kan. (Break kajap, CSI main lagi)..

cont…

Iklan lagi. neways.. at 9am, i went to ambil and minjam kerusi at my mom’s friend. Then at 10am, baru kami start bergotong royong melap kerusi, menyusun kerusi di kem and masang meja. At 1pm orang catering datang and at 2pm everyone udah siap2 mandi apa berbaju, aku saja alum mandi and siap2 cos i have things to do lagi, like menyusun kuih-muih, make sure the sitting area is arrange banar-banar.. urghh stop lagi.. CSI main.. brb.. .. Ok back.. macam banyak iklan wah.. buat blog pun beriklan ani wah.. lol.. ok where was I, oh yeah i have to make sure all the sittings area are really arranged inside and outside. At 3pm baru ku mandi and bersiap-siap. Rupanya ada udah my cousins datang lapas ku mandi ah, awal durang datang, jemputan starts at 3:30pm but they were here awal udah, or aku lama di jamban kali.

At 4:00pm, rombongan laki-laki datang. so excited and busy brabis ku sampai nda ku terambil gambar lagi. I didn’t even masuk ke dalam mendengar rundingan durang. I was busy outside meliat ada incident happened, ada kereta accident, i mean melanggar secara sengaja. I should ambil picture but sibuk ku jua kana panggil ke dalam. at 4:30pm, Alhamdulillah rundingan pun sudah selesai, so the wedding will be next year February 2008, yayyy i still have time to lose weight hahaha..

So everything went well masa the event ah.. nuthing much i can story-story lagi, i was really damn tired and exhausted. Kaki ku pun sakit sal berdiri saja. i even went to sleep early last nite, mengaleh tah tu..

ayte thats all about it..

BusY

Posted in BBQ, Busy, Tired on August 11, 2007 by Jablaii

It was the busiest day today. Akhir plang ku bangun tadi around 9:30am coz ada orang kan datang hantar kem, but tunggu punya tunggu, inda jua datangnya. So today we continue on cleaning the houses for the major event tomorrow. At 11am i rang the kem owner and asked him bila kan antar and he said “durang on the way sudah nie”. So ku tunggu tah durang datang tapi sampai pukul 2pm belum juga datangnya, waduhhh gimana sich..!!! Malas tah ku tunggu lagi. So continue lagi buat keraja, hari ani aku rajin berabis. Abis ku membersihkan rumah, cuci lungkang, melap tabuk, berkilat jua tabuk rumah kami hehehe..TIA KARANG.. ku suruh driver kami ah melap tabuk, alum ku kan melap, banyak lagi keraja ku kan buat dlm rumah ani, menunggu kem lagi, dari tadi “OTW” nya alum jua sampai-sampainya.

At 3pm, ku tefon lagi bertanyakan mana kem atu alum sampai-sampainya. Guess what apa owner atu cakap “Durang ON tHE WAY ke sana masa ani”. Macam sasak jua ku tu OTW nya dari tadi. Then ku cakap rah owner atu “Eh yakah, dari pukul 11 pagi jua ah durang OTW atu, dari mana kan durang atu, dari Miri kah atau Limbang kita meminjami kem ani”. Ketawa tah pulang owner atu, aku atu sariusss.. nda tia ia kan faham aku atu being sarcastic, eeehh bagi malas orang tuha-tuhanya ani, if understand, lovely. Malas tah ku melayan lagi the owner atu. Inda jua ku dapat marah berabis sal kami minjam kem for free jua kan. Nada keraja di buat keraja lagi, angkat meja, susun kerusi dalam rumah. For me, aku prepare awal-awal lagi so that esuknya nda payah lagi kan berkeraja sal esuknya I know banyak kan di buat lagi, susun kerusi di luar, setup meja, mengarahkan catering lagi and so on.

At 5:30pm datang tia kem aahhh (inda plang exactly 5:30pm.. hehe) sekali ku liat pickup durang atu alamatnya dari Manggis Dua, heran jua ku tu, apa jua jauhnya dari Manggis dua ke sini, inda sampai 20mins bah, ani sampai 7 jam. Ku tagur tia driver pickup atu.. “Mas, kamu ambil kem ini di Miri kah?” ketawa tia lagi driver atu, rasa kan ku angkat basi kem atu and ampas kan kedia, bakal saja aku ani nada power mcm dlm movie HEROES atu hehe… Selesai udah satu kes. So datang tia sis ku ani membawa ayam and sausages. Suruhnya ku marinate the chicken untuk BBQ tadi. Pikir tah belinya chicken wings, panya whole chicken, aduhh.. paksa potong2 lagi ayam ani. Mun sekong dua nda apa, ani ada dlm 7 ekor. Inda apa lah, potong saja tia. Abis ku potong ayam and marinated the chicken, mandi.

At 7pm, start masang api rah tempat menyalai. Amah ani sibuk tah jua menerikah pakaian, inda ia kan tahu banyak lagi kan mengoreng di bawah atu. Macam malas tah ku melagau ia, biar tia ia menerikah dulu. Apa lagi, aku tah mengoreng fish balls and fish nuggets sambil menyalai ayam, gila eh. My mom inda ada di rumah, ke rumah kawannya ngantar barang untuk balasan ke lelaki, kira ia suruh kawannya nyusunkan and buat bunga2 lah tu. So aku tah plang jadi amah ani. Tapi inda apa, memasak is my professionalism, eseh. (luruskah tu ejaanku hehe)

Oh yeah, today panas brabis kali ah.. hari ani aku mandi 5 kali sehari. Pagi, tgh hari, ptg pukul 3, pukul 6 and then tadi lapas menyalai pukul 10pm. Oh man, tadi tgh ari atu lah paling panas, baru keluar kajap, berpaluh tia. Banyak kali dusa ku ah tapi inda jua, bukan aku sorang pi yang lain jua, my friends pun jua, cousins pun jua.. (kira nda mau ngakun bnyk dusa la tu, cover la sikit beb) wawawawa..

Bah tdur ku dulu, really tired n exhausted ni, alum lagi esuk.. ngaleh berabis nie.. chowwss… 🙂