Archive for the Hari Raya Category

SicK MoDe

Posted in Beraya, Hari Raya, Jablaii, open house, Uncategorized, Wordpress on October 31, 2007 by Jablaii

Haven’t updated my blog yet, sakit ku nyamu. Its been a week now ku batuk-batuk saja. Any ubats ku makan, inda jua mengasi. Kan ke hospital malas ku jua, like i said, i hate going to the hospital. Actually nada mood ku kan memblog sal batuk-batuk ani wah. But because of my fans (eseh phewwittsss.. *prasan mode*) terpaksa ku jua memblog.. hahahaha..

let see what shall i write about:-

Last Sunday mengantar my brother ke Polis HQ for his Squad OC training.. heeee.. ku ada pic masa durang kana suruh berkawat, masa awal-awal masuk ke sana.. cawir bah durang kawat ah, apa inda alum berapa tahu how to kawat..

kawat

At this time at the kawat area lah we say goodbye to him. He will be staying there for 3 mths, inda balik-balik and another 6 months lagi durang kena antar ke singapore for further training. Kesian ia eh.. but its for his future lah atleast if ia kawin awal, aku inda stress, inda kena tanya bila aku kawin.. errkss ke situ pulak.

Lapas hantar my brother, me and my nephew beraya rah open house at Hj Rahimin’s house at Kiarong. I met my old friends di sana yang dari masa ku study di KL to the UK. Everyone is changing, semua berkahwinan sudah and ada 3-4 kids sudah then they asked me “where’s your wife? eh kawin kau sudah kah”? soalan bonus eh.. hehehe.. tarus ku ubah topic wah “eeh berapa udah anak mu” hahahaha

Then lapas atu we went to Niza nyit nyit open house. But before atu singgah ke kadai dulu membeli woods for my batukness, makin teruk wah. Then balik ke rumah time magarib, then after Isya, went to Isra house, open house lagi.. eeeeeehhh makin bunchit dah perut ani, open house marathon wah.

Monday :- jumpa client ku, asking for me buatkan online shopping website untuk durang punya company.

Tuesday :- Still coughing. Sibuk shopping kan barang-barang my brother yang di polis atu, ia minta belikan barang yang ada ia lupa membawa. Macam panas tengah hari atu, kan pitam rasaku, balik ke rumah then rehat kajap. At night, mengantar barang atu ke sana but inda dapat jumpa him, antar saja ke training centre.

Wednesday :- Still coughing jua. Malas kan berjalan hari ani and nada mood kan berjalan jua since batuk-batuk inda beranti. My mom ke hospital at 3-ish then balik ke rumah at 6-ish, tau-tau panya kakinya bercement cos of fractured bone arah kakinya. My mom told me selama kakinya bercement, selama atu tah aku yang masak di rumah. Like adoii.. like, cana ku kan buat keraja ku nie.. so ikut saja tah cakap my mom atu.

THE END

 

Advertisements

Ngaleh bah

Posted in Food, Hari Raya, Jablaii, Menu, open house on October 22, 2007 by Jablaii

Macam aku ngaleh seharian hari ani. Bangun ku tidur, tarus ke dapur prepare for our open house esuk. Actually sudah ku prepare kemarin, motong-motong ayam dah but for 300 pax atu, 2 jam baru tah mau abis motong ayam. Then tadi lapas motong-motong sotong, i went to Hua Ho Mall with my mom membeli barang lagi yang inda cukup. Then ke Supa Save Mabohai and then Ke Millimewah Lambak to buy daging, hopefully 10 kilos of beef atu cukup for 300 pax. Errkkss berguruh.. paksa ku laju-laju menaip nie.. and its 12:13am baru tadi ku naik ke atas ke bilik dari pukul 3:30pm ku di dapur saja till 11:30pm. Hebat aku atu eh.. alum lagi mandi, ani kan mandi tah ku ni, tapi melayan dulu kawan2ku di MSN, durang ani bertanyakan apa menu ku esuk for open house..

So if anyone ask me whats the menu for tomorrow, well here is my menu for my open house and yes aku yang memasak tu for tomorrow

Lunch Menu

Kerabu taugeh & Manggo

Mixed Salad

~~~~~~~~~~~~~~

Nasi Putih

Nasi Briyani Kambing

Daging Rendang

Sambal Tumis Sotong

Stir Fry Chicken With Cashew Nuts

Blackpepper Beef

Mixed Vegetables

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kuih Muih Hari Raya

Biskut Hari Raya

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Free Soft Drinks

 

————————————————————————–

EVENING MENU

Mixed Salad

Falafel

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nasi Briyani Kambing

Nasi Putih

Laksa Penang

Cheese Macaroni

Macaroni Goreng

Stir Fry Chicken With Cashew Nuts

Black Pepper Beef

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kuih Muih Hari Raya

Bread & Butter Pudding (insyallah)

Ice Longan and Red Date Tea (Insyallah)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Soft Drinks

Teh Tarik

 

Thats my menu for tomorrow.. so datang, jangan tak datang.. foods are limited.. from 12 noon – 10pm only. Sapa tak datang rugi and oh yeah if ada ku terlupa memsg you guys, sorry ah but if you happen to read my blog, so you are invited. So just come. Call me or msg me if you guys kan datang.

See ya all tomorrow.. chowssssssss..

 

PINK

Posted in Beraya, gastric, Hari Raya, pink on October 20, 2007 by Jablaii

Didn’t get to sleep last few nights ago. My gastric attacks me the night before we went out for beraya-ing together. I only slept for 2 hrs and i had to get up early cos our meeting time was at 930am. My mate wake me up at 8am.. gosh just imagine aku tidur pukul 5 pagi lah atu pun memajal kan diri tidur by minum ubat batuk, mun inda, nada ku tidur. Tapi udah bangun atu, dayymm.. i was like hang over not because im drunk but not having enough sleep and the same time jua i still had gastric, macam inda pandai abis wah gastric ku ani. I ate a slice of bread just to filled in my stomach so that i wont get gastric.

I went to pick Mila up at 9:30am and went straight to Gboi’s house, that was our meeting point. Oh yeah did I tell you that i was wearing a PINK baju melayu??? yess indeed, i wore PINK, a totally bright PINK color. I did mentioned in my blog the other day that I will be wearing PINK, rite? so yeah.. I did and I am proud of it. Sadly, aku saja sorang makai baju PINK. I thought Roseh makai PINK baju kurung but she didn’t. She said she would be wearing PINK, sekalinya bila ambil ia, inda jua. Ganya bajunya yang ada bunga2 atu warna PINK and her tudung kali warna PINK. Lina pun tudungnya warna PINK saja. Mila, her baju kurung not even PINK (her underwear saja PINK kali..ekeke) and Gboi he said he wore PINK but nada pun macam PINK. I was awarded as the Man of The PINK this year raya (bukan geek in the pink eh) and that is the first and the last, migraine ku tarus. So Guys, Don’t ever ask me to wear PINK if you guys inda mau pakai jua, :p

Anyhooots.. first destination ke Tutong at my friend’s house, Dino Rock. She rock babe… hehe apa kan. Inda wah, its been a while I haven’t meet her, I missed her so much, she was one of my best buddy while we were in Cardiff. At last I finally got to meet her again. Next destination, we went to KB. Oh yeah i sat on the back seat.. belaaaakang sekali cos i wasn’t feeling well and i need a nap. Nyaman duduk di belakang atu dapat meliat The Simpsons movie dalam kreta Mila. But inda jua ku terliat cos i was sleeping.. nyaman tidurku.. sampai nda sadar wah sampai ke KB but masa di Seria By-Pass highway atu, the road were bumpy and humpy (lurus kah tu).. awu sampai tantuk jua kepala ku bah rah ceiling kereta ah. Then tidur balik lagi, tau-tau sampai dah ke rumah si Qush di Pandan.

Di Kb inda banyak kami aga beraya, but we stayed there for half and hour. Like every houses we beraya, si Roseh mesti tu keluarkan weaponnya (camera), biasa lah bergambar-gambar saja ia hehe.. she is soo photogenic and she likes to take my picture too but i deleted it sudah ahahaha.. oopsss wait.. aku mesti post protected nie blog ani.. hahahaha.. On the way ke bandar, sorang-sorang sibuk berkaroake dalam kereta. Even aku yang lelah and tired ani pun ikut jadi hyper berkaroake. Roseh and Mila awal-awal ganya hyper tu dah lama-lama, low batt tia durang. Last house we went to Farah’s house.

Macam semua rumah kami aga beraya ani, sorang-sorang nagur, “eh PINK hantap jua kau *tut*” (censored inda buleh sebut namaku) bagi malassh.. hahaha.. Balik rumah, kan masuk bilik tah nie, my sister nagur.. eh PINK (mcm sebutannya mendalam, PI-ENG) banar jua kau hari ani and i said.. yeah i know.. whatever.. kes sasak jua ku udah tu.. hahaha.. then tarus mandi and then tarus pengsan like around 930pm, something like that lah, inda jua ku terliat jam tu bila ku tidur.

Ayte atu tah saja kali dulu eeh.. macam boring ku baca blog ku ani.. kamu pun mesti keboringan membaca nie.. hahahaha.. like i don’t even know apa yang ku blog kan anie, boring tantap wah.. haha.. babaaaaii

Jablai Berhari Raya

Posted in gastric, Hari Raya, Jablaii, Wordpress on October 16, 2007 by Jablaii

Raya Pertama : Went to visit my late father’s kubur, its like a tradition and a must on the first raya and during puasa. Then at noon our relatives came to our house. At that time jua we went to my cousin house (rumah sebelah jua ganya). I was really tired sal i slept for 2 hrs saja. At 3pm baru tidur for 30mins then my cousins sebelah rumah and other cousins came berhari raya, then we all went beraya to our neighbours sini. At night we went berhari raya at my family friend’s house, a Singaporean. They invited us for an open house (makan lah tu). Then at 830pm went back, friends and cousins came beraya at our house, K.O. berabis ku udah tu. At 1030pm went to my room then pengsan sampai 730am the next day

Raya Kedua : Went beraya at cousins place yang jauh-jauh sikit. Balik rumah before Maghrib prayers. At nite went out beraya with my friends to one of the jagong’s house, kena lagau makan at his open house. Then went to Tanjong Bunut lagi for a open house. The 2nd raya ani banyak makan eh, all houses i went to mesti ada makan but i didn’t eat banyak lah cos at that time my gastric came. That nite balik rumah, muntah saja ku, atu pun muntah masam-masam pait cos i have to muntahkan jua the acidic gas in my tummy.

Raya Ketiga : Not feeling well today cos of my gastric, I couldnt sleep well last nite sal my gastric. at 1pm me and my family went to my sis bakal mertua house, open house lagi, oh and i nearly dislocated my knee di sana, luckily aku laju-laju bawa duduk and meluruskan my knee. I didn’t eat sana cos of my gastric. Today all houses we went to ada open house but sayang eh i didn’t eat banyak. At night, i went to beraya at Rosmahwati @ Roseh house with my friends (Jagongs). Sampai sana tarus ku minta diet coke cos masa on the way to her house, my gastric attacks me, sakit berabis, Tuhan saja tau cana rasanya. Only Diet Coke saja yang dapat cure my gastric sekajap saja. Then balik rumah, gastric lagi and paksa ku muntahkan but herannya tadi ku makan at Roseh but yg ku muntah atu nada makanan but just the acid yg dlm my tummy.

Raya Ke empat : Orang sudah start keraja but aku inda keraja hari ini sal masih lagi gastric, tadi paling teruk lah gastric ku sampai ngampai di katil nda bergerak, but i still need to eat something or makin worse lagi. So i cooked bubur nasi for myself. Nada orang di rumah, my mom went out for a groceries shopping, my amah doesnt know how to cook bubur, so sendiri saja masak. At 5pm my friends came beraya at my house. So thats about it lah, malam aku di bilik saja ni nah updated my blog. Ada plang orang datang beraya di bawah but inda ku turun, not because malas melayan but my gastric ani wah, every minutes mcm kan muntah saja rasa ku. So i better stay in my room and upload lagu in my host. I wanna post new songs later in my blog 🙂

Oh yeah masih my neighbours di belakang bilikku ani main bunga api melatup-latup even sampai midnite masih jua main bunga api, aku happily meliat saja bunga api from my window.. its a free show, so i dont need to buy the fireworks lagi.. tee hee hee..