Biskut Cornflakes Madu Jagus

Here is my new recipe, honey cornflakes biscuit with kacang jagus.. inda tah ku tau tu apa jagus ani in English, but if anyone know, tolong bagitau aku k. Usually di kadai berjual biskut yang jenis cornflakes madu biasa aja but ani my style lain sikit. Aku tambah kacang jagus just untuk bagi kick and kaw kaw lah ekekeke..

cornflakes madu berjagus

Bahan-bahan (chewah mcm buku resepi saja)

1 kotak Nestle Cornflakes (yang biasa)

200gm mentega or margerine (unsalted butter bisai)

5 table spoon of golden or maple syrup (replace sugar cos i dont use sugar)

5 tablespoon of honey

100gms of Jagus yang sudah di goreng dan di pacah-pacahkan (nda ku tau cana xplain)

 

Cara membuatnya:-

Melt the butter in your pan with a slow fire. Then add the maple syrup, if u like it sweeter, add more maple syrup. Stir it until it boils then add honey and stir it again for 5 minutes. Put aside the pan and add the cornflakes and the jagos (cashew nuts ~ yay aku tau udah) and mixed all together sehingga sebati.. erks i dont know what is sebati in English, sorry k. If sudah sebati, put the cornflakes dalam cawan papercup yang jenis kecil.

Remember, it is better to put the cornflakes in the paper cup when it is still hot so that ia inda melakat and senang di susun rata.

Sekian resepi saya kali ini.. nanti kan lagi resepi terbaru saya.. dan selamat mencoba nya

Yang tidak pandai membuat kuih atau memasak, sila jangan mencoba, karang hangus rumah, inda beraya karang.. hehehehehehe

About these ads

31 Responses to “Biskut Cornflakes Madu Jagus”

  1. I think jagus is cashew nuts in english. Maybe lah :P

  2. yep. cashew nuts.

  3. anonimous Says:

    bukan jagus daa…GAJUS daaaa

  4. Yup….cashew nuts is gajus…:)
    Good work anyway

  5. ape pnye org jakun!!!
    x reti eja GAJUS..jd jagus!!!!
    huhu…
    :p

  6. please check on your SPELLING before do any writting..ok anyway goodwork!!

  7. Thnx ein for checkin my spelling but this is my blog, i’ll write what I want.. so yeah.. but if u must know, different country has a different pronunciation, for instance GAJUS is the Bahasa Melayu Standard Word but JAGUS is how we the Bruneians call it.. get it??

  8. o.k. mama nak try nanti anak-anak mama suka ni

  9. jablai,mama i always make this biskut, but not using gajus,just a peanut.hmm…i should try make ur biskut.mesti ada rasa yg berbeda.

  10. Yeah coba aja, pasti berbeda :)

  11. nice work.
    ur biscuit add some cashew nut makes the taste different.!
    thx for ur shared recipe =)

  12. yeah….u r totally 150% right about ur comment! ni kan blog u, so u can write WHATEVER yang u suka!!! dont bother what other people say..ok. anyway best recipe tu……..

  13. i dah try wat resp ni tahun lepas…sedap…tapi i tak pakai golden syrup..hanya guna honey saja..selain cornflakes, i campurkn bijan hitam,badam yang (potong panjang2,nipis atau yang di tumbuk kasar)kuaci dan gajus…tapi kena bakar dulu semua kekacang tu…bijan pun sekali ler.. baru boleh campur dengan cornflakes tu..cuba ler..gerenti punya sedap..

  14. Thnx Hazelle, dont worry I wont, just telling them saja. And to kaisarah, thnx for the tip. will try juga nanti =)

  15. Agak lah… biar ler blog owner nak tulis apa2 pun kan? I totally agree with that idea. Anyway, nice resepi! I’ll definitely try! It’s so simple yet it’s one of my favorites ;p

    Thank u for sharing!

  16. nur_cahaya90 Says:

    menariknya hang punye resipi ni… mcm dalca je aku baca..campur aduk hang tulis tau..hehehe..anyway..x pela. asal menjadi je hang punye biskut raye ni ye..selamat hari raya..maaf zahir batin…

  17. Nak try resipi nih…tapi resipi lain yang I check seme nak dibakar. Ur resipi nih kena bakar tak? Or memang lepas masukkan dalam cup tuh, biar sejuk lepas tu ngap? Kalu nak kena bakar…suhunya brapa?

    sebati = mungkin in English ‘well combined’? Agak je nih

  18. yup kena bakar dulu smpai golden brown and ranggup lagi :)

  19. M gonna try this out for this comin dewali! This gonna help me out cos it doesnt required baking ;) good job.

  20. sedap gak resepi ni, I dah cuba my kids like it very much.

  21. RAMDAN SERAN Says:

    bagus jgk laman ni tak paya pegi jauh2 cari resepi dlm it kan ada..mudah n senang..ada resepi baru tak korang bagitau le aku ye..k..

  22. Anna Achmad Says:

    thks for sharing the recipe, will try within this week for coming raya…
    sebati in English – mixed well :)

  23. Benar sekali kata2 Jablaii, different places with different pronounciation. Aku dulu di kampung menyebut gajus tu ‘janggus’ lagi baah. Kerana kami memakan buahnya yg masam2 manis becampur kelat gituu. Bijinya pula kami bakar utk memakannya. Bila aku dah besar aku di Kuala Lumpur baru tau nama komersilnya gajus.

  24. hi! thanks for the recipe but may i know how many grams is the cornflakes?

  25. kagura-chan Says:

    yay-yay!
    arigatou-nya!
    i would like to try this fer Raya!
    nyahaha..arigatou-nya!
    you sure are great,boys good in cooking,
    it makes me embrassing coz i’m not good in cooking!
    anyway,arigatou,hontou ne arigatou gozaimasu!
    *thumbs up*
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    食べる、食べる、食べる、食べる、食べる、食べる、食べる!!!!
    私は10胃のだ!
    *笑う*

    먹다,먹다,먹다,먹다,먹다,먹다,먹다!!!!
    10 위 했어요!
    * 웃음 *

  26. terima kasih atas resepi ni!^^

  27. kalau dah tak tau english tu, tulis je lah dalam bahasa melayu… tak payah la nak susah payah… dowh..

  28. halo saudara. interesting blog. search rambang2 kat google. kluar ur blog. nak try lah resepi nih. kacang jagus.

  29. u ni funny la..cakap melayu je la,ok what…thanks untk resipi

  30. Sebati – Beat until well blended.
    I think so..
    Nwy, I would like to try your recipe out.

  31. tak perlu dibakar ke?if perlu braper degree tu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: