Archive for the Ramadan Category

Lagu-Lagu Religi 1429H II

Posted in Compilation, Download, free mp3, gratis, indo, Jablaii, koleksi, MP3, music, Puasa, Ramadan, Religi, Songs on September 8, 2008 by Jablaii
1. Andhika Kangen ft Eren – Jalan Menuju SurgaMu
2. Angkasa – Tak Semestinya Kita Lupa (Ibunda)
3. Bintang - Kembali di JalanMu
4. Chinta Band – Pantaskah Aku Di Surga
5. Dewi Sella – Sedekah
6. Duo Bio – CahayaMu
7. Five Minutes – Ampuni Aku
8. Icha Jikustik – Pesan Nabi
9. Krisdayanti – Ya Rohman Ya Rohim
10. Marvells – Di Mana Akhir Ceritaku
11. Marvells – Jangan Tinggalkan
12. Marvells – Seperti Kapas
13. Mary Jane – Mohon AmpunMu (*****)
14. Oppie Andaresta – Makna Hidup
15. Rabbani – Ahlan Wasahlan Ya Ramadan
16. Rabbani – Hikmah Ramadan
17. Rendy Ft Darma – Sujudkan Hati
18. Sabiala – Mintalah
19. Se7endays – Perjalanan
20. ST12 – Kebesaranmu
Click HERE or HERE to download the songs above

***********************************************

Lagu-Lagu Dakwah Ramadan 1429H

Posted in Compilation, Dakwah, Download, free mp3, indo, Jablaii, koleksi, Lagu, MP3, Opick, Ramadan, Religi, Songs, Taubat, Ungu on September 4, 2008 by Jablaii
1. Afgan – Padamu Ku Bersujud
2. Gigi – Dosa Ini
3. Gigi – Jalan Kebenaran
4. Gigi – Rinduku CintaMu
5. Jefri Al Buchori – I’tiraf
6. Jefri Al Buchori – Sepohon Kayu
7. Kitta Band – Sujudku PadaMu
8. Marshanda – Ketulusan Hati
9. Noz Band - Cahaya
10. Opick – Ya Nabi Salam
11. Opick – Allah Ya Nur
12. Opick – Cahaya Hati
13. Opick – Hamba Hamba Allah
14. Opick – Ramadan Tiba
15. Opick – Taqwa
16. Seventeen – Ramadan Yang Indah
17. OST Mengaku Rasul – Allah Ya Salam
18. OST Mengaku Rasul – Taubat
19. OST Mutiara Hati - Ingatlah Allah
20. Qasidah Bimbo – Anak Bertanya Tentang Rasul
21. Vagetoz – Taubatku
22. Vagetoz – Padamu Ya Allah
23. Ungu – Cahaya Mu
24. Ungu – Hidup Hanya Sementara
25. Ungu – Syukur Alhamdulillah
26. Ihsan – Tadarus
27. Bee Voice & Ustaz Shohib – Ikhlas
28. Haadad Alwi – Shalawat Badar
29. Opick Feat Amanda – Alhamdulillah
30. Opick Feat Ustaz Jefri – Ya Robbana
********************************************************
To download the songs above, click HERE and HERE

Saturday Nite

Posted in blog, Jablaii, Jagong, Puasa, Ramadan, Saturday, Taurean on October 7, 2007 by Jablaii

Last Friday I sms every of the Jagongianz members to go lepak this Saturday Nite, it’s the last nite we will go lepaking during the holy month of Ramadan, especially me. After this, I won’t be able to go out again till midnite. All the ghosts, ghouls and spirits kena lepaskan on the dawn of 1st Syawal. Kena intai jua ku tu oleh those ‘things’. Damn, inda tah ku berani lagi nie jalan-jalan till late.

Anyways, Sally@Salleh one of my friends (not jagongs) texted me and ask me to joined them (my foster family n friends) for a dim sum sahur at Dynasty but i told him i couldn’t make it as aku sudah berjanji with my other friends. Lambat wah si Salleh atu bagitau, last minit, sorry lah.

9pm kami semua udah ada di Taurean D’Arch. My knee still hurt tapi bawa berjalan ku jua, biar tia. beside aku berjalan ani pun supaya malas ku mikirkan bout my knee and my other problems, so kira kan ilangkan stress lah tu. The table where we seated atu sajuk berabis sampai ku terpaksa suruh si Roseh duduk ampir2 sama aku supaya inda kesejukan. We went there d other weeks but masa tu panas banar, now sejuk brabis pulang. Complain lagi tah. We have a good laugh, ingatkan semula kenangan manis masa we went beraya sama-sama and we even talk about buat our own horoscope sendiri. Oh yeah we have a new bahasa (language) which karang tah ku buat ayatnya. Gboi, Roseh and Rina left early (11pm) so yg tinggal me and the two ladies sampai midnite.

My sis called me and kan bawa sahur dimsum at Nyonya, so i have to leave the ladies behind and ke nyonya tah ku joining my family. Makan tah lagi ni.. But inda bagi kenyang eh makan dimsum ani. After sahur at Nyonya, which is 1:30am, me, my sis, mom, bro and his wife ke Nazmi. Yeah Nazmi was still open at that time. Kadai sebelahnya pun masih buka, kedai Vinas kah tu. Late shopping banar eh, my mom beli kain banyak di Nazmi atas alasan selagi masih sale atu jua, not for raya but untuk hari lain. At 2.00am singgah ke kedai nasi katuk beli nasi lah untuk makan sahur for our maids. Sampai rumah around 230am.

That’s all bout it, to my jagongians friends, thanks for lepaking last nite and here is my ayat for the new language.

Selalunya pada malam Jumaat, Roseh, Lina dan Milah ikut mengaji di surau berdekatan rumah mereka. Apabila sudah selesai mengaji, ketiga-tiga dara pinggitan ini berjalan kaki pulang ke rumah mereka masing-masing mengunakan laluan kubur berdekatan Surau itu. Tiga dara pinggitan ini sudah biasa dengan melintasi jalan perkuburan itu malah mereka tidak akan takut dengan kubur-kubur itu. Ketiga dara pinggitan ini bercerita-cerita sambil bergurau dan ketawa berabis sehingga Milah tidak tahan lagi menahan bladdernya kerana hendak ke siring, Roseh pula terasa jatnyawa perutnya sehingga semasa berjalan hendak menuju pulang ke rumahnya, dia sempat berkentut dengan tidak di sedari oleh Lina dan Milah. Dengan tidak di sedari, mereka terhidu bau yang tersangat busuk sekali bagaikan bangkai binatang, Lina menagur bau itu tapi di marah oleh Milah kerana tidak baik menagur kalau ada terlihat atau mencium bau pada malam Jumaat. Roseh senyum dengan lebarnya dan terus ketawa dan memberitahu Lina dan Milah yang dia tadi berkentut kerana perutnya jatnyawa sekali dan mesti ke sungai. Mereka tarus ketawa lagi. Dengan tiba-tiba dari jauh, Lina terlihat sebujur layuan menghalangi laluan mereka. Lina tidak mau memberitahu temannya kerna takut di marahi oleh Milah kerna menagur benda yang tidak elok. Dengan tiba-tiba, Layuan itu bangun dengan sendirinya dan melompat menghala ke tiga dara pinggitan ini. Apa lagi, Milah dan Lina tarus berteriak dan berlari lintang-pukang dengan ayunya, Roseh pula berlari sambil terkentut-kentut. Layuan itu tidak jadi mengekori mereka kerna tidak tahan dengan bau kentut Roseh” hahahaha…

Sekian dahulu cerita saya dengan mengunakan bahasa dalaman.

Lagu-Lagu Religi Bulan Ramadan

Posted in Download, Indon, Lagu, MP3, Ramadan, Religi on September 19, 2007 by Jablaii

Kali ini saya sediakan koleksi-koleksi lagu religi (keagamaan) sempena bulan Ramadan yang mulia ini. Selamat mendownload.

koleksi-lagu-ramadan.jpg

  1. Ungu – Sembah Sujudku
  2. Ungu – Surga Hati
  3. Ungu – Tuhan ku
  4. Ungu – Para Pencarimu
  5. Ungu – Sesungguhnya
  6. Acha & Irwansyah – Aku Bersujud
  7. Acha & Irwansyah – Menuju Puasa
  8. Acha & Irwansyah – Puisi Illahi
  9. Repvblik – Hidupku Di Jalanmu
  10. Ihsan – Tadarus
  11. Gigi – Akhirnya
  12. Debu – Nyawa Dan Cinta
  13. Sixth Sense – Tak Mungkin Ke Syurgamu
  14. Haadad Alwi – Shalawat Badar
  15. Netta Kd Danni – Hikmah
  16. Emha Ilir-Ilir – Shalawat Badar
  17. Opick – Allah Cinta
  18. Opick – Astaghfirallah (Istighfar)
  19. Opick Feat Amanda – Alhamdulillah
  20. Opick – Kembali pada Allah
  21. Opick Feat Wafiq Azizah – Ya Rasul
  22. Opick Feat Ustaz Jefri – Ya Robbana
  23. Opick – Taubat
  24. Opick – 25 Nabi
  25. Opick – Taqwa
  26. Opick – Ya Rahman
  27. Opick – Khusnul Khotimah
  28. Pelangi Band – Tiga Perkara
  29. Ungu – Doa
  30. Bee Voice & Ustaz Shohib – Ikhlas
  31. Sholawat Badar

Taubat

Posted in Music Video, Opick, Ramadan, Taubat, You tube on September 19, 2007 by Jablaii

OPICK – TAUBAT

Wahai Tuhan jauh sudah
lelah kaki melangkah
aku hilang tanpa arah
rindu hati sinarMu

Wahai Tuhan aku lemah
hilang terumur noda
hapuskanlah terangilah
jiwa di hitam jalanku

Ampunkanlah aku
terimalah taubatku
sesungguhnya engkau
sang maha pengampun dosa

Ya robbi, ijinkanlah
aku kembali padaMu
meski mungkin takkan sempurna
aku sebagai hambaMu

Ampunkanlah aku
terimalah taubatku
sesungguhnya engkau
sang maha pengampun dosa

Berikanlah aku
kesempaatn waktu
aku ingin kembali
kembali…

Dan meski aku tak layak
sujud padamu
dan sungguh tak layak
aku…

Click here to download this song

Semoga dengan lagu ini dan melihat video tersebut akan menyedarkan kita akan segala dosa dan kelakuan kita yang lampau masih dapat kita hapuskan dengan bertaubat. Setiap insan pun tak lepas dari dosa dan kesalahan, maka Allah selalu membuka pintu taubat. Allah membuka pintu taubat di pagi hari agar bertaubat pelaku dosa di malam hari, dan Allah membuka pintu taubat di siang hari agar bertaubat pelaku dosa di siang hari. Selama hayat masih dikandung badan, selama jantung masih berdetak, maka pintu taubat Allah selalu terbuka bagi siapa saja, tidak pandang peduli siapapun. Bertaubat yang paling baik taubat nasuha, iaitu meninggalkan perbuatan-perbuatan dosa serta menyesalnya dan berniat untuk tidak melakukan perbuatan tersebut di masa mendatang.

Pintu taubat tertutup menurut riwayat adalah ketika seseorang sedang sekarat atau roh telah mencapai tenggorokan. Sedangkan batas akhir pintu taubat terbuka adalah hingga hari Qiamat. Yakinlah wahai saudara dan saudari, taubat anda pasti diterima oleh Allah SWT.

Marilah kita sama-sama bertaubat selagi pintu taubat masih buka. Jangan tunggu sampai usia kita makin tua baru hendak bertaubat kerana kita tidak tahu kapan saja ajal kita akan di ambil oleh Allah. Maka dengan itu sedarlah wahai teman-teman, jangan sampai kita sudah mau nazak, baru kita hendak bertaubat kerana taubat kamu tidak akan di terima oleh Allah, Na’uzubillah Min Zalek.

Ramadan

Posted in Dad, freedom, Ramadan, You tube on September 15, 2007 by Jablaii

I should post this bit earlier before Ramadan coming but it was a hectic day for me before Ramadan came. Ramadan is the most wonderful and holly month that every muslims in the world waited for. Ramadan is where all the pahala’s are given if you do a good deeds and any good things lah, buat kebajikan, bersedekah, sembahyang tarawih and not forgetting the zakat fitrah (charity), that is a must. Even me myself i must bayar zakat fitrah cos i am working already, i pay for my own bills and i even buy my own groceries and Im no longer under my mother’s responsibility even I’m still a mama’s boy hehehe.

Setiap orang yang sudah berkerja dan mampu menyara hidup sendiri di kehendaki (wajib) membayar zakat fitrah untuk dirinya sendiri dan orang-orang yang di bawah tangonggannya i.e for the wife (if married), the kids (below 18 yrs old) and for the amah’s (maids) as well, mesti tu. Zakat fitrah apa jua, mana jua mahal tu.. if you guys mampu membeli easy card B$10 or membeli sigup yang $3, why not kamu bayar zakat fitrah.. kan kan kan??

Ok this month (Ramadan) adalah saat-saat yang aku nantikan selalu, its like a totally FREEDOM for me.. yeah FREEEEEEEEE.. why? guess lah.. hehe.. not because i get to slim down my bodeh or dapat diet.. no no.. not because ke Istana.. i dont go to istana and collect B$10 every night lah.. nooo.. not because working hours kena pendekkan.. apa nah?? apa nah?…. Its because all the ghost, iblis, syaitan and others yang menakutkan atu kena gari, kena Jail.. kena rantai.. yessss all of them.. except Jin islam and Roh-roh islam saja kena bebaskan, well that one not too scary lah, atleast if i saw one, I might be seeing the spirit of my late dad like i saw him last year, i wasnt scared tho but i was sad and happy that I could see him like even sekajap saja or sekelip mata.. :(

Anyways i was talking bout semua hantu kena gari ani wah.. siuk jua tu.. like i can always go out till dawn without takut kan balik ke rumah.. like I am free.. i am not scared of seeing those things lagi.. well sebulan pulang ganya tu.. happy ku eeh.. yeah yeah im scared of ghost.. hehehe.. kalau kamu pernah terliat depan-depan, maybe you guys dapat rasa apa yang ku rasakan lah, scary wah. It haunted me and phobia ku kan balik akhir ke rumah. Wuhuuu but now i am free.. even ke kedai depan rumah yang 24/7 pun udah ku berani jalan kaki sorang-sorang pukul 2am semalam.. hehehe.. wish the month of Ramadan sepanjang tahun, inda jua ku takut kan that thing..

Apart from that thing, the Malam Lailatul Qadar is the most event i expected every year. Aku mau merasa melihat and kena malam Lailatul Qadar. Pernh sekali aku meliat awan berwarna putih and masa atu sejuk tapi nada angin, daun-daun pokok layu tu macam menyambah but i dont know if that is the sign of malam lailatul qadar. Also the Sembahyang Tarawih jua lah yang ku tunggu on the month of Ramadan ani. Banyak kelebihan di bagi kepada setiap muslimin jika menunaikan sembahyang tarawih. Tapi aku kadang-kadang sembahyang tarawih just for 8 rakaat not because kan escape but because of my knee. My knee dulu dislocated and if malar terhantuk my knee esp time sujud, my knee will rasa nilu and sakit, that is why i have to shorten my sembahyang tarawih.

Ramadan also bring us (family) closer and closer. We never had dinner with the whole family together, pernah pulang only during the weekend saja but this time its like everyday time berbuka, semua family berkumpul and berbuka puasa sama-sama which is siuk and dapat mengeratkan lagi silatulrahim. We also dapat sembahyang tarawih di masjid sama-sama.

The holy month of Ramadan
For all Muslims has begun.
Praising Allah through the day,
From dawn to dusk we fast and pray.
We pay zakah (charity) for those in need,
Trying hard to do good deeds.

When the sun has set, and day is done-
I’ll break this chain, but only one.
By the end of Ramadan, this whole chain will be all gone!
It’s time for Eid and lots of fun!!!

Enjoy watching this video clip. This is a nasyid for the month of Ramadhan. Nice one.

Fadhilat dan Kelebihan Tarawih

Posted in Fadhilat tarawih, kelebihan, Ramadan on September 13, 2007 by Jablaii

Ada pun fadhilat dan kelebihan bagi orang-orang yang mengerjakan sembahyang sunat Tarawih adalah seperti berikut :-

Malam

Kelebihannya

1 Dosanya keluar seperti ia baru di lahirkan ibunya
2 Dosanya di ampuni, begitu pula dosa kedua ibu bapanya jika keduanya itu orang mukmin
3

Di panggil oleh malaikat dari bawah Arasy dengan seruan: “Mulailah kamu beramal sebab Allah telah mengampuni dosamu yang telah lalu”.

4 Di beri pahala yang sama, dan pahala orang-orang yang membaca Kitab Taurat, Injil, Zabur dan Al-Quran.
5 Di beri pahala seperti orang yang melakukan sembahyang di Masjidil Haram di Makkah, Masjid An-Nabawi di Madinah dan Masjid Al-Aqsa di Palestin
6 Di beri pahala seperti pahala malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur, batu-batu serta pasir turut sama
memohonkan ampun baginya
7 Seperti orang yang hidup pada zaman Nabi Musa dan membantunya hingga dapat mengalahkan Fir’aun dan Haman
8 Di berikan oleh Allah segala apa yang pernah di berikan kepada Nabi Ibrahim ‘alaihisalam
9 Seperti pahala beribadah kepada Allah yang di lakukan oleh Nabi Muhammad S.A.W
10 Di kurniakan oleh Allah kebaikan dunia dan akhirat
11 Keluar dari dunia seperti pada hari dilahirkan dari kandungan ibu bersih daripada segala dosa
12 Datang di hari kiamat dengan keadaan mukanya bercahaya dan bersinar bagaikan malam bulan purnama
13 Datang di hari kiamat dengan keadaan aman dari segala kejahatan
14 Disaksikan oleh para malaikat, kalau dia telah melaksanakan solat tarawih maka pada hari kiamat ia akan di bebaskan oleh Allah dari segala mudarat.
15 Di minta ampun oleh para malaikat, oleh malaikat yang memikul Arasy dan Kerusi.
16 Di bebaskan dari api neraka dan dapat masuk syurga
17 Di beri pahala seperti pahala para Nabi
18 Di seru oleh para malaikat, “Wahai hamba Allah, bahawasanya Allah telah redha kepadamu dan kepada orang tua kamu”.
19 Di angkat darjatnya ke dalam syurga firdaus.
20 Di beri pahala para syuhada dan salihen
21 Di bina rumahnya dari nur di dalam syurga.
22 Kelak di hari kiamat ia akan datang dengan aman dari segala kesusahan dan dugaan
23 Di bangunkan sebuah kota untuknya di syurga
24 Di beri pahala yang berupakan dua puluh empat permohonan di kabulkan
25 Di hapuskan dari seksaan kubur.
26 Pahalanya diangkat selama empat puluh tahun
27 Dalam melintasi sirat (jambatan) pada hari kiamat kelak, dia akan dapat melintasi dengan laju bagaikan kilat menyambar.
28 Allah mengangkat dengan seribu darjat di syurga
29 Diberi pahala seribu haji yang mabrur
30 Di panggil dan di persilakan oleh Allah, wahai hambaku, makanlah buah-buahan syurga dan mandilah dengan air salsabil (air syurga yang sedap di minum) serta minumlah dari telaga kausar. Akulah Tuhanmu dan engkau hambaku.
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.