Archive for the Ramadan Category

Lagu-Lagu Religi 1429H II

Posted in Compilation, Download, free mp3, gratis, indo, Jablaii, koleksi, MP3, music, Puasa, Ramadan, Religi, Songs on September 8, 2008 by Jablaii
1. Andhika Kangen ft Eren – Jalan Menuju SurgaMu
2. Angkasa – Tak Semestinya Kita Lupa (Ibunda)
3. Bintang - Kembali di JalanMu
4. Chinta Band – Pantaskah Aku Di Surga
5. Dewi Sella – Sedekah
6. Duo Bio – CahayaMu
7. Five Minutes – Ampuni Aku
8. Icha Jikustik – Pesan Nabi
9. Krisdayanti – Ya Rohman Ya Rohim
10. Marvells – Di Mana Akhir Ceritaku
11. Marvells – Jangan Tinggalkan
12. Marvells – Seperti Kapas
13. Mary Jane – Mohon AmpunMu (*****)
14. Oppie Andaresta – Makna Hidup
15. Rabbani – Ahlan Wasahlan Ya Ramadan
16. Rabbani – Hikmah Ramadan
17. Rendy Ft Darma – Sujudkan Hati
18. Sabiala – Mintalah
19. Se7endays – Perjalanan
20. ST12 – Kebesaranmu
Click HERE or HERE to download the songs above

***********************************************

Lagu-Lagu Dakwah Ramadan 1429H

Posted in Compilation, Dakwah, Download, free mp3, indo, Jablaii, koleksi, Lagu, MP3, Opick, Ramadan, Religi, Songs, Taubat, Ungu on September 4, 2008 by Jablaii
1. Afgan – Padamu Ku Bersujud
2. Gigi – Dosa Ini
3. Gigi – Jalan Kebenaran
4. Gigi – Rinduku CintaMu
5. Jefri Al Buchori – I’tiraf
6. Jefri Al Buchori – Sepohon Kayu
7. Kitta Band – Sujudku PadaMu
8. Marshanda – Ketulusan Hati
9. Noz Band - Cahaya
10. Opick – Ya Nabi Salam
11. Opick – Allah Ya Nur
12. Opick – Cahaya Hati
13. Opick – Hamba Hamba Allah
14. Opick – Ramadan Tiba
15. Opick – Taqwa
16. Seventeen – Ramadan Yang Indah
17. OST Mengaku Rasul – Allah Ya Salam
18. OST Mengaku Rasul – Taubat
19. OST Mutiara Hati - Ingatlah Allah
20. Qasidah Bimbo – Anak Bertanya Tentang Rasul
21. Vagetoz – Taubatku
22. Vagetoz – Padamu Ya Allah
23. Ungu – Cahaya Mu
24. Ungu – Hidup Hanya Sementara
25. Ungu – Syukur Alhamdulillah
26. Ihsan – Tadarus
27. Bee Voice & Ustaz Shohib – Ikhlas
28. Haadad Alwi – Shalawat Badar
29. Opick Feat Amanda – Alhamdulillah
30. Opick Feat Ustaz Jefri – Ya Robbana
********************************************************
To download the songs above, click HERE and HERE

Saturday Nite

Posted in blog, Jablaii, Jagong, Puasa, Ramadan, Saturday, Taurean on October 7, 2007 by Jablaii

Last Friday I sms every of the Jagongianz members to go lepak this Saturday Nite, it’s the last nite we will go lepaking during the holy month of Ramadan, especially me. After this, I won’t be able to go out again till midnite. All the ghosts, ghouls and spirits kena lepaskan on the dawn of 1st Syawal. Kena intai jua ku tu oleh those ‘things’. Damn, inda tah ku berani lagi nie jalan-jalan till late.

Anyways, Sally@Salleh one of my friends (not jagongs) texted me and ask me to joined them (my foster family n friends) for a dim sum sahur at Dynasty but i told him i couldn’t make it as aku sudah berjanji with my other friends. Lambat wah si Salleh atu bagitau, last minit, sorry lah.

9pm kami semua udah ada di Taurean D’Arch. My knee still hurt tapi bawa berjalan ku jua, biar tia. beside aku berjalan ani pun supaya malas ku mikirkan bout my knee and my other problems, so kira kan ilangkan stress lah tu. The table where we seated atu sajuk berabis sampai ku terpaksa suruh si Roseh duduk ampir2 sama aku supaya inda kesejukan. We went there d other weeks but masa tu panas banar, now sejuk brabis pulang. Complain lagi tah. We have a good laugh, ingatkan semula kenangan manis masa we went beraya sama-sama and we even talk about buat our own horoscope sendiri. Oh yeah we have a new bahasa (language) which karang tah ku buat ayatnya. Gboi, Roseh and Rina left early (11pm) so yg tinggal me and the two ladies sampai midnite.

My sis called me and kan bawa sahur dimsum at Nyonya, so i have to leave the ladies behind and ke nyonya tah ku joining my family. Makan tah lagi ni.. But inda bagi kenyang eh makan dimsum ani. After sahur at Nyonya, which is 1:30am, me, my sis, mom, bro and his wife ke Nazmi. Yeah Nazmi was still open at that time. Kadai sebelahnya pun masih buka, kedai Vinas kah tu. Late shopping banar eh, my mom beli kain banyak di Nazmi atas alasan selagi masih sale atu jua, not for raya but untuk hari lain. At 2.00am singgah ke kedai nasi katuk beli nasi lah untuk makan sahur for our maids. Sampai rumah around 230am.

That’s all bout it, to my jagongians friends, thanks for lepaking last nite and here is my ayat for the new language.

Selalunya pada malam Jumaat, Roseh, Lina dan Milah ikut mengaji di surau berdekatan rumah mereka. Apabila sudah selesai mengaji, ketiga-tiga dara pinggitan ini berjalan kaki pulang ke rumah mereka masing-masing mengunakan laluan kubur berdekatan Surau itu. Tiga dara pinggitan ini sudah biasa dengan melintasi jalan perkuburan itu malah mereka tidak akan takut dengan kubur-kubur itu. Ketiga dara pinggitan ini bercerita-cerita sambil bergurau dan ketawa berabis sehingga Milah tidak tahan lagi menahan bladdernya kerana hendak ke siring, Roseh pula terasa jatnyawa perutnya sehingga semasa berjalan hendak menuju pulang ke rumahnya, dia sempat berkentut dengan tidak di sedari oleh Lina dan Milah. Dengan tidak di sedari, mereka terhidu bau yang tersangat busuk sekali bagaikan bangkai binatang, Lina menagur bau itu tapi di marah oleh Milah kerana tidak baik menagur kalau ada terlihat atau mencium bau pada malam Jumaat. Roseh senyum dengan lebarnya dan terus ketawa dan memberitahu Lina dan Milah yang dia tadi berkentut kerana perutnya jatnyawa sekali dan mesti ke sungai. Mereka tarus ketawa lagi. Dengan tiba-tiba dari jauh, Lina terlihat sebujur layuan menghalangi laluan mereka. Lina tidak mau memberitahu temannya kerna takut di marahi oleh Milah kerna menagur benda yang tidak elok. Dengan tiba-tiba, Layuan itu bangun dengan sendirinya dan melompat menghala ke tiga dara pinggitan ini. Apa lagi, Milah dan Lina tarus berteriak dan berlari lintang-pukang dengan ayunya, Roseh pula berlari sambil terkentut-kentut. Layuan itu tidak jadi mengekori mereka kerna tidak tahan dengan bau kentut Roseh” hahahaha…

Sekian dahulu cerita saya dengan mengunakan bahasa dalaman.

Lagu-Lagu Religi Bulan Ramadan

Posted in Download, Indon, Lagu, MP3, Ramadan, Religi on September 19, 2007 by Jablaii

Kali ini saya sediakan koleksi-koleksi lagu religi (keagamaan) sempena bulan Ramadan yang mulia ini. Selamat mendownload.

koleksi-lagu-ramadan.jpg

  1. Ungu – Sembah Sujudku
  2. Ungu – Surga Hati
  3. Ungu – Tuhan ku
  4. Ungu – Para Pencarimu
  5. Ungu – Sesungguhnya
  6. Acha & Irwansyah – Aku Bersujud
  7. Acha & Irwansyah – Menuju Puasa
  8. Acha & Irwansyah – Puisi Illahi
  9. Repvblik – Hidupku Di Jalanmu
  10. Ihsan – Tadarus
  11. Gigi – Akhirnya
  12. Debu – Nyawa Dan Cinta
  13. Sixth Sense – Tak Mungkin Ke Syurgamu
  14. Haadad Alwi – Shalawat Badar
  15. Netta Kd Danni – Hikmah
  16. Emha Ilir-Ilir – Shalawat Badar
  17. Opick – Allah Cinta
  18. Opick – Astaghfirallah (Istighfar)
  19. Opick Feat Amanda – Alhamdulillah
  20. Opick – Kembali pada Allah
  21. Opick Feat Wafiq Azizah – Ya Rasul
  22. Opick Feat Ustaz Jefri – Ya Robbana
  23. Opick – Taubat
  24. Opick – 25 Nabi
  25. Opick – Taqwa
  26. Opick – Ya Rahman
  27. Opick – Khusnul Khotimah
  28. Pelangi Band – Tiga Perkara
  29. Ungu – Doa
  30. Bee Voice & Ustaz Shohib – Ikhlas
  31. Sholawat Badar

Taubat

Posted in Music Video, Opick, Ramadan, Taubat, You tube on September 19, 2007 by Jablaii

OPICK – TAUBAT

Wahai Tuhan jauh sudah
lelah kaki melangkah
aku hilang tanpa arah
rindu hati sinarMu

Wahai Tuhan aku lemah
hilang terumur noda
hapuskanlah terangilah
jiwa di hitam jalanku

Ampunkanlah aku
terimalah taubatku
sesungguhnya engkau
sang maha pengampun dosa

Ya robbi, ijinkanlah
aku kembali padaMu
meski mungkin takkan sempurna
aku sebagai hambaMu

Ampunkanlah aku
terimalah taubatku
sesungguhnya engkau
sang maha pengampun dosa

Berikanlah aku
kesempaatn waktu
aku ingin kembali
kembali…

Dan meski aku tak layak
sujud padamu
dan sungguh tak layak
aku…

Click here to download this song

Semoga dengan lagu ini dan melihat video tersebut akan menyedarkan kita akan segala dosa dan kelakuan kita yang lampau masih dapat kita hapuskan dengan bertaubat. Setiap insan pun tak lepas dari dosa dan kesalahan, maka Allah selalu membuka pintu taubat. Allah membuka pintu taubat di pagi hari agar bertaubat pelaku dosa di malam hari, dan Allah membuka pintu taubat di siang hari agar bertaubat pelaku dosa di siang hari. Selama hayat masih dikandung badan, selama jantung masih berdetak, maka pintu taubat Allah selalu terbuka bagi siapa saja, tidak pandang peduli siapapun. Bertaubat yang paling baik taubat nasuha, iaitu meninggalkan perbuatan-perbuatan dosa serta menyesalnya dan berniat untuk tidak melakukan perbuatan tersebut di masa mendatang.

Pintu taubat tertutup menurut riwayat adalah ketika seseorang sedang sekarat atau roh telah mencapai tenggorokan. Sedangkan batas akhir pintu taubat terbuka adalah hingga hari Qiamat. Yakinlah wahai saudara dan saudari, taubat anda pasti diterima oleh Allah SWT.

Marilah kita sama-sama bertaubat selagi pintu taubat masih buka. Jangan tunggu sampai usia kita makin tua baru hendak bertaubat kerana kita tidak tahu kapan saja ajal kita akan di ambil oleh Allah. Maka dengan itu sedarlah wahai teman-teman, jangan sampai kita sudah mau nazak, baru kita hendak bertaubat kerana taubat kamu tidak akan di terima oleh Allah, Na’uzubillah Min Zalek.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.